11.03.2024

Noul sistem de declarare a mărfurilor - AES - RO, operațional din 16 martie, orele 10.00

Noul sistem de declarare a mărfurilor - AES - RO, operațional din 16 martie, orele 10.00

 

16 martie 2024, orele 10.00 - Intrare în producție sistem AES-RO

Autoritatea Vamală Română introduce în declararea mărfurilor un nou sistem de declarare a mărfurilor – Sistem de export automatizat – AES. Acesta înlocuiește Sistemul actual de declarare la export – ECS-RO destinat procesării declarațiilor vamale de export. Sistemul AES este bazat exclusiv pe schimbul securizat de informații cu operatorii economici. Declarația vamală nu va mai fi tipărită iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului. Astfel, interacțiunea umană între operatorii economici și lucrătorii vamali va fi mult redusă.

Începând cu data de 16 martie orele 10.00, operatorii economici vor depune declarații vamale de export în noul sistem.

O serie de facilități sunt acordate operatorilor economici – declaranți, care dețin certificate AEO.

Noul sistem de declarare la export AES oferă beneficii semnificative pentru derularea comerțului, permițând simplificări și facilități în declararea mărfurilor cum ar fi vămuirea centralizată la nivel unional și declarația vamală depusă anterior prezentării mărfurilor.

Mulțumim pentru sprijinul acordat în perioada testării acestui sistem, observațiile și propunerile dvs. au fost de un real folos pentru dezvoltarea corespunzătoare a acestui sistem.

vezi toate știrile