14.03.2025
60.000 bucăți țigarete descoperite de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea – Direcția Regională Vamală Galați au efectuat, în urma analizei de risc, un control vamal amănunțit asupra unui microbuz la intrarea în țară cu destinația Franța.
Ca urmare a controlului efectuat, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 60.000 bucăți țigarete diferite mărci, ascunse în vederea sustragerii de la controlul vamal. Țigaretele erau ascunse într-un spațiu special amenajat aflat între scaunele pasagerilor și compartimentului de marfă.
În cauză se efectuează de către organele abilitate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de contrabandă, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se aplice măsurile legale care se impun.
13.03.2025
Începând cu data de 13 Martie 2025 intră în producție o nouă versiune a Sistemului de Decizii Vamale, cu modificări importante în formularul de cereri și de autorizații. Modificările se regăsesc în Anexa A – cerințele comune în materie de date pentru cereri și decizii prin:
- Regulamentul delegat (UE) 2024/249 al Comisiei, de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2446 în ceea ce privește cerințele comune în materie de date în scopul schimbului și al stocării anumitor informații în temeiul legislației vamale
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/250 al Comisiei, de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2447 în ceea ce privește formatele și codurile pentru cerințele comune în materie de date în scopul schimbului și al stocării anumitor infromații în temeiul legislației vamale. Modificările implementate în noua versiune a Sistemului de Decizii Vamale vor avea impact asupra cererilor noi precum și a cererilor de modificare pentru autorizațiile existente, depuse începând cu data de 13 Martie 2025.
13.03.2025
Aveti posibilitatea să solicitați Autorității Vamale Române informații și clarificări referitoare la aplicarea reglementărilor vamale în conformitate cu art. 18-19 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006, cu modificările și completările ulterioare
14.02.2025
Jucării în valoare de 2.000.000 lei, descoperite de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București, ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, pentru o societate comercială cu sediul în București, au reținut un număr de 12.750 bucăți jucării din plastic pentru copii, susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 2.000.000 lei.
În conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cumpărătorilor.
14.02.2025
63.000 țigarete în valoare de aproximativ 91.000 lei, reținute de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători - Compartiment Călători - Direcția Regională Vamală București, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București - Otopeni, în urma unor controle specifice efectuate în vederea combaterii traficului cu produse din tutun, au reținut în vederea confiscării de la 5 pasageri care călătoreau pe ruta Istanbul – Otopeni, respectiv pe ruta Otopeni - Londra, 63.000 țigarete diverse mărci, fără marcaj corespunzător, bunuri nedeclarate și sustrase de la controlul vamal. Valoarea țigaretelor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 91.000 lei. În cauză se efectuează de către organele abilitate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de contrabandă și depunerea de documente nereale la autoritatea vamală pentru două dintre cazurile menționate mai sus, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se aplice măsurile legale care se impun.
10.02.2025
Astăzi, 7 februarie 2025, inspectorii vamali din cadrul Serviciului Echipe Mobile - Direcția Regională Vamală Craiova, împreună cu lucrători ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au desfășurat o acțiune de amploare pentru combaterea contrabandei cu produse accizabile.
În urma verificărilor efectuate la o locație din municipiul Craiova, au fost identificate peste 650 de baxuri de țigări fără marcaj fiscal (aproximativ 325.300 de pachete), diverse mărci. Echipele mobile ale D.R.V. Craiova, în colaborare cu polițiștii de investigare a criminalității economice, au intervenit prompt, confiscând întreaga cantitate de țigări descoperită. Prin astfel de acțiuni, Autoritatea Vamală Română își urmează angajamentul permanent în combaterea activităților ilegale care afectează bugetul de stat și în asigurarea respectării legislației vamale.
05.02.2025
Ceasuri și brățări inteligente în valoare de 1.200.000 lei, descoperite de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud - Direcția Regională Vamală București, ca urmare a unor suspiciuni cu privire la comerțul cu mărfuri contrafăcute, au selectat pentru control fizic un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina. În urma efectuării controlului vamal, inspectorii vamali au descoperit și reţinut 200 de bucăți brățări inteligente, design XIAOMI, respectiv 600 de bucăți ceasuri inteligente, design APPLE WATCH, bunuri susceptibile a aduce atingere mărcilor sus-menționate. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.200.000 lei.În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pot pune în pericol sănătatea și siguranța cumpărătorilor.
04.02.2025
Parfumuri în valoare de 44.000.000 lei, descoperite de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa - Direcția Regională Vamală București, ca urmare a unor suspiciuni cu privire la comerțul cu mărfuri contrafăcute, au selectat pentru control fizic un container sosit din China, pentru o societate comercială cu sediul în Turcia. În urma efectuării controlului amănunțit, inspectorii vamali au descoperit și reţinut 85.416 bucăți parfurmuri susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 44.000.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pot pune în pericol sănătatea și siguranța cumpărătorilor.
03.02.2025
Autoritatea Vamală Română(AVR) a organizat, la sediul Direcției Regionale Vamale Timișoara, reuniunea a două echipe CELBET: Echipa de Cooperare și Echipa de Control Vamal. Participanții CELBET au fost întâmpinați de domnul Gabriel Moldovan - director executiv al DRV Timișoara, dl. Ștefan Prisecaru și dl. Florentin Istodor, reprezentanți ai direcției regionale vamale.
În cadrul întâlnirii au fost analizate rezultatele activităților anterioare, a fost elaborată lista de recomandări pentru eficientizarea activităților viitoare, precum și misiuni comune, au fost stabilite schimburi de specialiști și acțiuni de control vamal coordonate.
Un alt moment important al programului a fost vizita la Biroul Vamal de Frontieră Moravița, unde dl. Nicolae Ioana - coordonatorul Biroului Vamal de Frontieră, împreună cu dl. Marian Nițu - coordonator adjunct, au prezentat infrastructura biroului vamal și derularea unei proceduri de inspecție vamală, oferită de o echipa canină, cu rezultate importante în detecția produselor care conțin tutun, formată de dl. Răzvan Turcanu și câinele Dingo.
Celbet funcționează în cadrul programului Customs 2020 ȘI este un grup de experți vamali pentru frontiera terestră de est și sud-est a UE, o inițiativă a 11 state membre ale UE: Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Croația, România, Bulgaria și Grecia..
03.02.2025
Autoritatea Vamală Română, în cadrul Sistemului Național RO e-Sigiliu, a demarat monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport cu ajutorul sigiliilor inteligente aplicate de către inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile.
Prin monitorizarea atentă a transporturilor, Sistemului Național RO e-Sigiliu țintește reducerea semnificativă a mărfurilor transportate ilegal sau descărcate fraudulos. Acest sistem diminuează semnificativ frauda vamală și frauda fiscală, deoarece întregul proces de transport al mărfurilor devine transparent și utilizează o metodă modernă în asigurarea modernizării și digitalizării proceselor vamale, a integrității mărfurilor și în prevenirea efracției, precum și în cazul altor riscuri asociate transporturilor.
Printre avantajele utilizării Sistemului național RO e-Sigiliu menționăm:
• Monitorizare în timp real – Sigiliile electronice dotate cu tehnologie GPS permit urmărirea integrală a traseului transporturilor și, în funcție de informațiile obținute, intervenția rapidă a echipelor mobile pe întreg teritoriul național pentru constatarea, sancționarea fraudelor vamale sau fiscale și manipularea frauduloasă a mărfurilor;
• Diminuarea fenomenului de fraudă vamală și fiscală în situația mărfurilor aflate în trafic;
• Reducerea cheltuielilor alocate asigurării supravegherii și derulării controlului vamal, a controlului mărfurilor aflate în mișcare și eficientizarea resurselor utilizate prin efectuarea de controale precise, pe baza datelor colectate în timp real;
Autoritatea Vamală Română continuă demersurile întreprinse permanent în vederea obținerii de rezultate cuantificabile în modernizarea structurilor vamale, a activităților specifice autorității vamale și în consolidarea siguranței și a securității lanțului de aprovizionare.
31.01.2025
Inspectorii vamali de la Serviciul Echipe Mobile Iași și de la Serviciul Echipe Mobile Suceava, ca urmare a unor suspiciuni cu privire la prezența unor mărfuri contrafăcute, au selectat pentru control fizic un camion care transporta diverse bunuri pe ruta Grecia - România - Ucraina. În urma efectuării controlului amănunțit, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 13.550 diverse articole sportive care purtau însemnele unor mărci protejate, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 910.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute, în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea expertizării urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși pot avea preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pot pune în pericol sănătatea și siguranța cumpărătorilor.
30.01.2025
Prin derularea proiectului vor fi utilizate în controlul vamal:
primul sistem de scanare pentru traficul feroviar din România, printre puținele existente la nivel European. Acest sistem va fi instalat la granița cu Ucraina, în punctul cu cel mai mare trafic feroviar de marfă;
- sisteme de scanare cu raze X pentru controlul vehiculelor de transport marfă, containerelor și autoturismelor;
- sisteme de scanare cu raze X mobile pentru controlul bagajelor și a paleților - autospeciale tip microbuz;
- cântare fixe și mobile pentru cântărirea vehiculelor de transport marfă;
- sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare pentru vehiculelor de transport marfă și autoturisme;
- scanere cu raze X fixe și portabile pentru control bagaje.
La sediul Autorității Vamale Române, în prezența conducerii autorității, a fost lansat oficial Proiectul „Consolidarea capacității de control integrat a Autorității Vamale Române”, 101182715-RO-BCP-CCEI23, CCEI etapa a 2-a, finanțat prin Instrumentul de sprijin financiar pentru echipamente de control vamal.
Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată de către Uniunea Europenă (UE) reprezentată de Comisia Europeană, în calitate de Autoritate de Finanțare pentru Programul CCEI - Instrumentul de sprijin financiar pentru echipamente de control vamal.
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 36 luni (2025-2027) și are o valoare totală de 31.867.000 euro (fără TVA) din care:
- finanțare UE - 80%: 25.493.600 euro (fără TVA)
- cofinanțare RO – 20%: 6.373.400 euro (fără TVA)
Autoritatea Vamală Română continuă activitatea de consolidare a capacității naționale de control vamal la frontieră, pentru traficul feroviar, aerian, maritim și rutier, prin dotarea birourilor vamale de frontieră cu echipamente performante care oferă rezultate rapide pentru controlul vamal nedistructiv, în supravegherea și monitorizarea traficului de mărfuri și călători, cu accent pe cele de la frontiera externă a Uniunii Europene, pentru securitatea și siguranța cetățenilor.
Dotarea Autorității Vamale Române cu aceste sisteme de securitate contribuie semnificativ la creșterea performanței controlului la trecerea frontierei de către mijloacelor de transport, în situația coletelor și a bagajelor personale, sprijinind astfel lupta împotriva fraudelor vamale și evaziunii fiscale, și totodată conduce la fluidizarea traficului de mărfuri prin reducerea timpului de realizare a controlului vamal.
29.01.2025
Direcția Regională Vamală Iași a marcat Ziua Internațională a Vămilor
Colegii noștrii din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași au sărbătorit Ziua Internațională a Vămilor, marcată în fiecare an la 26 ianuarie. Cu acest prilej, un moment deosebit de important l-a constituit depunerea jurământului de către noii inspectori vamali. Începându-și activitatea prin acest gest solemn, noii colegi și-au asumat cu responsabilitate și integritate misiunea de a proteja granițele, interesele economice și siguranța cetățenilor. Invitați la demonstrațiile organizate de către echipele canine au fost elevii de la Școala Postliceală FEG , specializarea Agent Vamal, anul I și II, ocazie cu care le-au fost prezentate și autospecialele utilizate în activitatea de control vamal. Direcția Regională Vamală Iași, împreună cu toți specialiștii din Autoritatea Vamală Română, își continuă misiunea de a proteja frontierele și de a sprijini comerțul legal, dezvoltând pe mai departe legături strânse cu cetățenii și comunitatea locală.
Vă mulțumim pentru vizită și pentru interesul manifestat!
28.01.2025
4.584.000 lei - valoarea bunurilor descoperite de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Serviciului Echipe Mobile Iasi împreună cu un echipaj din cadrul Serviciului Echipe Mobile Suceava - Direcția Regională Vamală Iași, au efectuat un control asupra unui automarfar care transporta în regim vamal de tranzit mărfuri diverse textile pe ruta Polonia – Slovacia - Ungaria – România - Ucraina. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au reținut aproximativ 112.000 bucăți mărfuri textile, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 4.584.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cumpărătorilor.
27.01.2025
Direcția Regională Vamală Craiova a marcat Ziua Internațională a Vămilor
Direcția Regională Vamală Craiova a marcat Ziua Internațională a Vămilor (sărbătorită anual pe 26 ianuarie), alături de comunitate, subliniind importanța acestei profesii în protejarea granițelor și în facilitarea comerțului internațional.
În cadrul evenimentului desfășurat astăzi, un moment deosebit de important l-a constituit depunerea jurământului de către noii inspectori vamali. Prin acest gest solemn, noii angajați și-au asumat cu responsabilitate și integritate misiunea de a proteja granițele, interesele economice și siguranța cetățenilor.
Tot astăzi, 27 ianuarie 2025, instituția a primit cu bucurie vizita elevilor clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu”, care au descoperit echipamentele moderne utilizate în activitatea vamală și au aflat cum se desfășoară o zi din viața unui vameș. Curiozitatea și entuziasmul celor mici au transformat această întâlnire într-o lecție interactivă, demonstrând importanța deschiderii către generațiile tinere.
Un alt moment captivant al zilei a fost exercițiul demonstrativ al echipei canine, care a arătat abilitățile impresionante ale câinilor antrenați în depistarea substanțelor ilegale și a altor bunuri de contrabandă.
În paralel, creativitatea copiilor a fost pusă în valoare printr-o expoziție de desene intitulată „O zi din viața unui vameș”, care a impresionat prin diversitatea și originalitatea lucrărilor. Această inițiativă a oferit o perspectivă proaspătă și inedită asupra percepției pe care cei mici o au asupra profesiei noastre.
Doamna Irina-Maria Stănică – director executiv al Direcției Regionale Vamale Craiova a transmis un mesaj special cu ocazia acestei zile: „Ziua Internațională a Vămilor este un moment de sărbătoare, dar și de reflecție asupra responsabilităților noastre. Prin activitățile organizate, ne-am propus să aducem mai aproape de comunitate rolul esențial al administrației vamale și să împărtășim valorile fundamentale care ne ghidează: integritatea, profesionalismul și respectul față de lege.”.
Direcția Regională Vamală Craiova își continuă misiunea de a proteja frontierele și de a sprijini comerțul legal, dezvoltând totodată legături mai strânse cu cetățenii și comunitatea locală.