20.06.2024

Țigări de contrabandă descoperite de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sulina – Direcția Regională Vamală Galați, au descoperit la bordul unei nave care circula sub pavilion PANAMA, 6.400 bucăți țigarete.

În data de 16 iunie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sulina - Direcția Regională Vamală Galați, ca urmare a controlului efectuat asupra unei nave care circula sub pavilion PANAMA, au descoperit ascunse și nedeclarate, în cabina comandantului, 6.400 bucăți țigarete marca Karelia, fără marcaje fiscale.

Bunurile au fost ridicate, în vedere confiscării iar nava a fost reținută pâna la plata amenzii de 10.000 lei.

Valoarea acestora, dacă ar fi fost comercializate, este de aproximativ 7.000 lei.

10.06.2024

45.580 euro descoperiți de inspectorii vamali

 

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Isaccea – Direcția Regională Vamală Galați, au descoperit într-un autocar condus de un cetațean ucrainean, suma de 45.580 euro, ascunsă și nedeclarată la controlulul vamal.

În data de 09 iunie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Isaccea - Direcția Regională Vamală Galați, au descoperit suma de 45.580 euro, ca urmare a controlului efectuat asupra unui autocar condus de un cetățean ucrainean, care circula pe ruta Ucraina – Turcia.

În urma analizei de risc efectuate, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport, astfel a fost descoperită suma de 45.580 euro.

Șoferul a fost sancționat contravențional, cu o amendă în valoare de 3.000 lei, suma de bani fiind reținută conform prevederilor legale, în vederea verificării legalității și provenienței acesteia.


 

[ANAF] [ANAF] [ANAF]

04.06.2024

Continuă consolidarea mecanismelor de combatere a contrabandei și fraudei la graniță: două scanere puse în funcțiune la Biroul Vamal Albița

La două săptămâni de la punerea în funcțiune a primului scaner din cele 26 la biroul vamal Galați-Giurgiulești, se inaugurează, la cea mai intens circulată vamă de pe frontiera dintre România și Republica Moldova, încă două noi sisteme de scanare cu raze X.

Aceste două scanere vor permite un control vamal mai rapid și mai precis al bunurilor aflate atât în camioane, cât și în mijloacele de transport persoane. Unul este relocabil și va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, în vreme ce al doilea este o noutate, fiind un scaner mobil ce permite verificarea camioanelor.

Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanțelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securității naționale și a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la granițe.

Prin utilizarea echipamentelor de scanat se poate face inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora. Selecția pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc realizate  pe baza informațiilor disponibile la nivelul autorității vamale.

Mulți au fost sceptici că aceste tehnologii vor fi implementate, dar iată că intrăm într-o eră a normalității și transparenței în operațiunile vamale. O normalitate în care putem scana peste 500 de camioane pe zi într-un punct vamal fără să fie nevoie să deschide vreunul. Imaginați-vă doar cât timp consumă verificarea manuală a unui singur camion care transportă tone de marfă. Capacitatea de a reacționa rapid la posibilele fraude este esențială pentru combaterea evaziunii fiscale și pentru menținerea integrității sistemului vamal. Noile scanere permit detectarea instant a mărfurilor nedeclarate, reducerea timpului petrecut de șoferi în vamă și îmbunătățirea eficienței operaționale a punctelor vamale. Aceste mărfuri, care pot varia de la produse de consum uzual la echipamente industriale, nu numai că afectează veniturile fiscale, dar pot pune în pericol și sănătatea și siguranța oamenilor. Tocmai de aceea este vitală această investiție în cele 26 de scanere pe care le vom aveam în toate punctele de frontieră importante. Proiectul nostru în valoare de 100 milioane euro este susținut atât din bugetul național, cât și din fonduri europene, fiind parte integrantă a Planului Național de Redresare și Reziliență”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Cum funcționează sistemul mobil

Sistemul mobil este omologat pentru drumurile publice. În doar câteva minute poate fi pus în „modul transport” și pregătit pentru a fi transportat într-o altă locație. Odată ajuns în locație, scanerul calibrează automat sistemul de direcție pentru mișcări precise în timpul funcționării. Procesul de desfășurare este complet automatizat, fiind controlat de la distanță printr-o aplicație software dedicată. Inspecția neinvazivă se realizează în mod eficient, permițând inspectarea unui număr mare de vehicule cu un nivel ridicat de acuratețe pentru detectare. Echipamentele de scanat, prin utilizare, contribuie la combaterea fraudelor vamale și fiscale, la combaterea traficului de droguri și substanțe periculoase constituindu-se în componente ale sistemului de securitate națională.

26 scanere în cele mai importante puncte de trecere vamală din țară

Cele 26 de scanere fac parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”, semnat pe 4 decembrie 2023. Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Programul face parte Pilonul III al PNRR - Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 - Implementarea vămii electronice.  

„Biroul vamal de frontieră Albița este cel mai aglomerat de pe frontiera României cu Republica Moldova. Zilnic, peste 2.300 de mijloace de transport persoane și 750 de camioane traversează această frontieră, iar punerea în funcțiune, aici, a acestor două sisteme de scanare va eficientiza calitatea controlului vamal și va reduce, totodată, timpul de așteptare la trecerea frontierei. În plus, inspecția neinvazivă se realizează în mod eficient, permițând inspectarea unui număr mare de vehicule cu un nivel ridicat de acuratețe pentru detectare. Mai mult decât atât, unul dintre sisteme are o mobilitate ridicată, fiind omologat pentru drumurile publice, astfel că în doar câteva minute poate fi pus în „modul transport” și pregătit pentru a fi transportat într-o altă locație”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

 • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate;
 • integrarea sistemelor de securitate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică şi realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
 • îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră şi echipe mobile) pentru asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor şi protejarea intereselor financiare ale Uniunii şi ale statelor membre”. 

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal

 • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.
 • Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.
 • Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
 • Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.
 • Eficiența operațională: Desfășurarea mai rapidă a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

Calendar estimativ al operaționalizării scanerelor

În anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere, din totalul de 26, în cadrul următoarelor birouri vamale de frontieră: Galați-Giurgiulești (21/5), Albița (4/6), Siret, Constanța Nord, Halmeu, Moravița și Isaccea. 

În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale de frontieră: Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.

În 2026 vor fi operaționale 9 scanere în în birourile vamale de frontieră: Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

30.05.2024

Autoritatea Vamală Română promovează procedurile vamale simplificate pentru industria auto

Promovarea procedurilor vamale simplificate și clarificarea aplicării reglementărilor vamale  au fost principalele subiecte aflate pe agenda întâlnirii de lucru dintre reprezentanții Autorității Vamale Române și cei ai Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) desfășurată la sediul Platformei Industriale Dacia de la Mioveni.

 

În data de 29 mai 2024, delegația Autorității Vamale Române, condusă de președintele Marcel Mutescu, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Întâlnirea, desfășurată la sediul Platformei Industriale Dacia de la Mioveni, a avut scopul de a clarifica aspecte referitoare la aplicarea reglementărilor vamale în vigoare, precum și de a promova simplificările vamale care pot fi utilizate în funcție de specificul industriei automobilistice.

 

Discuțiile au vizat subiecte ce țin de aplicarea unor contravenții în domeniul vamal, utilizarea declarării verbale pentru ambalajele care fac obiectul utilizării repetate, clarificări pentru utilizarea noilor sisteme informatice operaționalizate în anul 2024 (AES pentru sistemul de export computerizat și NCTS-RO faza 5 pentru sistemul de tranzit computerizat), precum și prezentarea procedurilor simplificate de care pot beneficia operatorii economici in industria auto.

 

Membrii Asociației Constructorilor de Automobile din România a mulțumit Autorității Vamale Române pentru deschidere și pentru funcționare adecvată și în bune condiții a operațiunilor vamale cu mărfuri care provin din industria auto.

 

Sublinind importanța consolidării partneriatului dintre autoritatea vamală și mediul de afaceri, părțile au hotărât continuarea dialogului pe subiecte vamale relevante.

[ANAF] [ANAF]

29.05.2024

Întâlnire de lucru între președintele Autorității Vamale Române și reprezentanții DTRA din cadrul Ambasadei SUA la București

Președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, a avut o întâlnire de lucru cu noul șef al Biroului Regional al Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din Domeniul Apărării din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (DTRA), maior Samuel Robertson. Discuțiile s-au axat pe proiectele comune aflate în derulare, cât și pe identificarea de oportunități noi de dezvoltare a colaborării.

 

În data de 28 mai 2024, președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, a avut o întâlnire de lucru cu noul șef al Biroului Regional al Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din domeniul Apărării din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (DTRA), maior Samuel Robertson. La întâlnire a participat și adjunctul DTRA, Tyler Foster.

 

Discuțiile s-au axat pe proiectele comune aflate în derulare de către Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii (CBP), proiecte care vizează în principal schimbul reciproc de bune practici în domeniul operațiunilor vamale.

De exemplu, în cadrul unui astfel de proiect finanțat de DTRA, părțile au agreat derularea de programe de pregătire profesională cu sprijinul experților amaericani.

Totodată, au fost avute în vederea analizarea unor modalități prin care organizarea și bunele practici aplicate de către CBP în Statele Unite ale Americii pot fi replicate în România de către autoritatea vamală.

 

Pe parcursul întâlnirii, președintele AVR a informat reprezentanții DTRA despre amplul proces de modernizare a infrastructurii vamale, care va  conduce la obținerea de rezultate semnificative în gestionarea eficientă a frontierelor, în interesul securității naționale. Marcel Mutescu, a subliniat că în anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere, din totalul de 26, în cadrul următoarelor birouri vamale de frontieră: Galați-Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Isaccea, Halmeu și Moravița.  

 

„Operaționalizare celor 26 de scanere, în următorii 2 ani, îmbunătățirea dezvoltării și gestionării criteriilor de risc, modernizarea și digitalizarea controalelor vamale, extinderea capacităților de combatere a corupției, precum și investiții în formarea profesională a angajaților autorității vamale, vor consolida securitatea noastră națională și vor contribui la îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei controalelor vamale.” a menționat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

[ANAF]

28.05.2024

Tendințe și practici actuale în digitalizarea vămii române, promovate de experți în domeniu

Experții Autorității Vamale Române au prezentat cele mai recente reglementări vamale în ceea ce privește noile schimbări în export și tranzit, originea mărfurilor și sancțiunile internaționale la prima conferința organizată de către Asociația comisionarilor în vamă și reprezentanților din România (ROUBROKER).  Evenimentul, cu tema „Vama în Era Digitală: tendințe și practici actuale”, a avut loc în perioada 23-24 mai 2024 la Eforie Nord și a înregistrat un număr de peste 40 de participanți.

 

În perioada 23-24 mai 2024, la Eforie Nord, experți din cadrul Autorității Vamale Române au participat la prima conferință organizată de către Asociația comisionarilor în vamă și reprezentanților din România (ROUBROKER) cu tema „Vama în Era Digitală: tendințe și practici actuale”.  La eveniment au fost prezenți peste 40 de operatori economici, exportatori/importatori și reprezentanți în vamă.

 

Principalele subiecte abordate s-au axat pe prezentarea reglementărilor vamale relevante în domeniul noilor schimbări în export și tranzit, originii mărfurilor și sancțiunilor internaționale.

 

În cadrul discuțiilor privind noile schimbări în domeniul exportului și cel al tranzitului, reprezentanții autorității vamale au informat cu privire la lansarea sistemului automat de export AES-RO în data de 16 martie 2024 și lansarea noului sistem de tranzit computerizat NCTS – faza 5 la data de 17 mai 2024. În cuprinsul prezentărilor au fost introduse informații referitoare la sesiunile de informare organizate de AVR și testele care au fost efectuate cu operatorii economici. Totodată, au fost subliniate aspecte privind accesul operatorilor la noile aplicații și principalele schimbări aduse de acestea în ceea ce privește completarea declarațiilor de export și de tranzit, utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire și autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare.

Un alt subiect de interes a fost cel legat de originea mărfurilor, unde reprezentanții autorității vamale au promovat ghidul privind originea preferențială, noile prevederi ale Conventiei Regionale pan-euro-mediteraneene revizuite care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, precum si instrumentul elaborat de Direcția Generală Comerț din cadrul Comisiei Europene - ROSA, pentru auto-evaluarea originii produselor exportate/importate în contextul acordurilor comerciale de liber schimb încheiate de Uniunea Europeană cu țări terțe.

 

Detectarea si prevenirea eludării sancțiunilor internaționale a constituit o altă temă de interes pentru mediului de afaceri. Experții din cadrul autorității vamale au prezentat cu precădere sancțiunile impuse de UE în plan internațional împotriva Federației Ruse, abordând măsurile restrictive atât sub aspect legislativ cât și practic. În plus, au fost propuse operatorilor economici elemente pentru evaluarea strategică a riscurilor în vederea eliminării eludării sancțiunilor internaționale. A fost făcută, de asemenea, o sinteză a ultimelor modificări legislative în materia sancțiunilor internaționale și a fost adusă în atenție clauza de interzicere prin contract a reexportului în Rusia și a interzicerii reexportului în vederea utilizării în Rusia.

 

„Participarea experților din cadrul autorității vamale la astfel de evenimente cu reprezentați ai mediului de afaceri este extrem de benefică pentru ambele părți. Pe de o parte, operatorii economici primesc informații actualizate direct de la sursă, iar pe de altă parte noi putem să le clarificăm în timp real diverse aspecte legate de reglementările vamale actuale. Faptul că participanții s-au arătat interesați și au adresat o serie de întrebări privind, în special, partea practică a utilizării noilor sisteme de declarare la export și tranzit, inclusiv cu privire la modul de completare a declarațiilor vamale în noile condiții este o dovadă în acest sens.”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

24.05.2024

Lansarea Noului Sistem de Tranzit Computerizat NCTS – faza 5 - un nou pas în digitalizarea vămii române

Autoritatea Vamală Română, în colaborare cu Centrul Național de Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor, a lansat cu succes Noul Sistem Computerizat de Tranzit NCTS5-RO. Crearea unui mediu exclusiv „paperless” (fără hârtie) prin utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire și autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectarea la NCTS5-RO, este principalul beneficiu oferit de acest sistem. NCTS5-RO va permite o gestionare mai eficientă și mai sigură a tranzitului de mărfuri, facilitând schimburile comerciale și reducând timpii de așteptare la birourile vamale.

 

În data de 17 mai 2024, Autoritatea Vamală Română (AVR), în colaborare cu Centrul Național de Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor, a lansat noul Sistem Computerizat de Tranzit NCTS5-RO, acesta devenind obligatoriu de utilizat pentru depunerea și procesarea declarațiilor vamale de tranzit în toate birourile vamale din România.

 

„Efortul continuu depus de angajații Autorității Vamale Române, împreună cu cei ai Centrului Național de Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor, pentru operaționalizarea noului sistem de tranzit a fost apreciat de reprezentanții Comisiei Europene, care au monitorizat permanent această activitate și care au evaluat România ca fiind țara cu cea mai mică rată a erorilor înregistrată la nivel european.”, a precizat Marcel Mutescu, președintele AVR.

 

Operaționalizarea noului sistem de tranzit este un nou pas în digitalizarea vămii române, după lansarea sistemului automat de export AES-RO în data de 15 martie 2024 și a sistemului de control al importului ICS-2 în data de 10 mai 2024.  

NCTS5-RO va permite o gestionare mai eficientă și mai sigură a tranzitului de mărfuri, asigurând o integrare mai bună cu rețelele vamale europene și internaționale, facilitând schimburile comerciale într-un mediu mai sigur și mai eficient și reducând timpii de așteptare la birourile vamale.

 

Noul sistem de tranzit oferă beneficii suplimentare față de sistemul anterior NCTS4 prin utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire, creând astfel un mediu exclusiv „paperless” (fără hârtie), eliminând birocrația și reducând timpii de procesare a declarațiilor de tranzit, cât și prin autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectare la NCTS5-RO și AES-RO (Sistemul automat de export).

 

Totodată sistemul oferă în continuare facilitatea de depunere a declarațiilor vamale de tranzit prin system-to-system cu operatorii economici.

 

Alte avantaje oferite de NCTS5-RO sunt: procesare rapidă și precisă a declarațiilor de tranzit, îmbunătățirea trasabilității și securității mărfurilor și interfață user-friendly pentru utilizatori, fiind în conformitate deplină cu standardele Uniunii Europene.

[ANAF]

24.05.2024

Parfumuri contrafăcute, în valoare de 20.000.000 lei, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța au reținut aproximativ 18.000 parfumuri susceptibile de a fi contrafăcute. Parfumurile au o valoare totală de aproape 20.000.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Emiratele Arabe Unite, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ploiești.

 

În data de 23 mai 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Emiratele Arabe Unite, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ploiești.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 18.000 parfumuri susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproape 20.000.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF]

21.05.2024

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât și traficul de droguri și substanțe periculoase. Instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiulești, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului de Finanțe și al Autorității Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală și a gestiona eficient frontierele în interesul securității naționale.

 

Astăzi marcăm un moment crucial în eforturile noastre de a combate activitățile ilegale și de a moderniza sistemul vamal. Ne angajăm ferm să eradicăm fenomenele ilicite și să îmbunătățim în mod constant eficiența și transparența în acest domeniu. În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mișcare strategică în acest sens. Ele vor revoluționa modul în care verificăm conținutul mijloacelor de transport, permițându-ne să efectuăm inspecții mai rapide și mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligența artificală nu numai că va consolida securitatea noastră națională, ci și va contribui la creșterea eficienței în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaționaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din țară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă", a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

 

Scanerul din Biroul vamal Giurgiulești este primul din cele 26 care vor fi puse în funcțiune prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea AVR”.

 

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

 • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate;
 • integrarea sistemelor de securitate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică şi realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
 • îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră şi echipe mobile) pentru asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor şi protejarea intereselor financiare ale Uniunii şi ale statelor membre”.   

 

„Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

 

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal:

 • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.
 • Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.
 • Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
 • Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.
 • Eficiența operațională: Desfășurarea mai rapidă a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

 

Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR), iar finanțarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34.060.459 euro.

 • În anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet și Moravița.
 • În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din : Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.
 • În 2026 vor fi operaționale 9 scanere în vămile Constanța Sud, Halmeu,  Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

[ANAF] [ANAF] [ANAF]

16.05.2024

Autoritatea Vamală Română a participat la cea de-a IX-a ediție a Târgului de job-uri, internship-uri și stagii de practică

Autoritatea Vamală Română a participat în data de 15 mai 2024, la cea de-a IX-a ediție a Târgului de job-uri, internship-uri și stagii de practică, organizat de Academia de Studii Economice și de asociații ale absolvenților și studenților A.S.E.

În cadrul standului A.V.R., vizitat de peste 200 de persoane, reprezentanții autorității vamale au furnizat informații referitoare la atribuțiile A.V.R., organizarea în teritoriu, statutul și salarizarea personalului, procedurile de recrutare a personalului, posibilitățile de promovare în carieră și dezvoltare profesională.

Un număr semnificativ de vizitatori au fost interesați despre oportunitățile de a efectua stagii de practică și de a participa, în vederea dobândirii de experiență și cunoștințe practice, la Programul Oficial de Internship al Guvernului României.

Participarea la acest eveniment, dedicat facilitării tranziției de la sistemul de educație către piața muncii, a contribuit la o mai bună percepție publică a Autorității Vamale Române, instituție strategică a statului roman, cu un rol important în securizarea a 2.070 de km de frontieră externă a României și Uniunii Europene (a doua frontieră externă ca lungime în U.E.), din care 1.877 km de frontieră terestră, cu atribuții în protejarea societății și a intereselor financiare ale Comunității, în facilitarea comerțulului legal, în controlul și gestionarea lanțurilor de aprovizionare utilizate pentru circulația internațională a mărfurilor și cu preocupări permanente pentru asigurarea unui mediu de lucru adecvat si a numeroase facilități de dezvoltare profesională a angajaților.

[ANAF] [ANAF]

15.05.2024

Jucării contrafăcute în valoare de peste un milion lei, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut 43.200 bucăți cuburi de jucărie susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 1.100.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

În data de 15 mai 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit 43.200 bucăți cuburi, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru o marcă protejată la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.100.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF]

14.05.2024

Camion încărcat cu 9.900.000 de țigarete nedeclarate la controlul de frontieră, descoperit la Turnu Măgurele

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Turnu Măgurele - Direcția Regională Vamală Craiova, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, au descoperit cantitatea de 9.900.000 țigări, fără marcaje fiscale, într-un camion înmatriculat în Bulgaria, care circula pe ruta Turcia – Polonia. Țigările au o valoare estimativă de 13.612.500 lei, iar șoferul nu a prezentat pentru acestea niciun document de provenienţă.

 

În data de 12 mai 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Turnu Măgurele - Direcția Regională Vamală Craiova, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, au efectuat mai multe controale specifice, în baza analizei de risc.

Ca urmare a acestor controale au descoperit într-un camion înmatriculat în Bulgaria o cantitate impresionantă de țigarete nedeclarate și fără timbru fiscal.

Camionul era condus de un cetățean bulgar și, potrivit documentelor prezentate, transporta motoare din Turcia, cu destinația Polonia. Acesta a declarat faptul că este angajatul firmei de transport și nu are cunoștință despre existența țigaretelor.

Camionul și bunurile descoperite au fost duse la sediul Biroului Vamal de Interior Olt, iar în urma inventarierii a rezultat cantitatea totală de 9.900.000 de țigarete (495.000 de pachete), estimate la o valoare de 13.612.500 lei.

Țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării de către lucrătorii vamali,  ansamblul rutier a fost indisponibilizat la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Teleorman, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetării sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

[ANAF] [ANAF]

30.04.2024

Peste 7.000 de jucării contrafăcute, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut 7.600 bucăți mașinuțe susceptibile de a fi contrafăcute. Jucăriile au o valoare totală de aproximativ 755.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

În zilele de 29 și 30 aprilie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit 7.600 bucăți mașinuțe, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 755.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF]

26.04.2024

Peste 2.500 de jucării contrafăcute, reținute de inspectorii vamali

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut 2.520 bucăți mașinuțe susceptibile de a fi contrafăcute. Jucăriile au o valoare totală de aproximativ 250.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

În data de 26 aprilie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.

Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit 2.520 bucăți mașinuțe, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 250.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF]

12.04.2024

Bunuri contrafăcute în valoare de peste un milion de lei, descoperite de inspectorii vamali de la Otopeni în bagajele unor pasagere

 

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni, au reținut, în vederea confiscării, peste 800 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au fost descoperite în bagajele a două pasagere care călătoreau pe ruta Istanbul-București și au o valoare totală, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, de aproximativ 1.200.000 lei.

 

În data de 10 aprilie 2024, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători - Direcția Regională Vamală București, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni (CSCTFABO), au efectuat mai multe controale specifice, în baza analizei de risc.

Ca urmare a acestor controale au fost descoperite, în bagajele a două pasagere care călătoreau pe ruta Istanbul-București, peste 800 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional.

Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.200.000 lei.

În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazurilor urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]