Info Publice
34 Programe fonduri nerambursabile Proiectul 2023-RO-LAB

Proiectul Dezvoltarea capacității de analiză a Laboratorului Vamal Central din cadrul Autorității Vamale Române – 2023-RO-LAB

 

Proiectul „Dezvoltarea capacității de analiză a Laboratorului Vamal Central din cadrul Autorității Vamale Române”, 101180472-2023-RO-LAB - CCEI-2023-EQUIP-IBA, CCEI etapa a 2-a, este finanțat prin Instrumentul pentru sprijin financiar pentru echipamente de control vamal.

 

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată de către Uniunea Europeană reprezentată de Comisia Europeană, în calitate de Autoritate de Finanțare pentru Programul Instrumentul de sprijin financiar pentru echipamente de control vamal.

 

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 18 luni (2025-2026) și are o valoare totală de 967.550 euro (fără TVA) din care:

- finanțare UE 80% - 774.040 euro (fără TVA)

- cofinanțare RO (20%) - 193.510 euro (fără TVA)

 

Prin derularea acestui proiect vor fi achiziționate 10 echipamente pentru Laboratorul vamal central al Autorității Vamale Române, care vor fi utilizate pentru analiza fizico-chimică a probelor prelevate de autoritatea vamală, implementarea proiectului contribuind la armonizarea dotării cu echipamente și a metodelor de analiză la nivelul laboratoarelor vamale europene.

 

Implementarea acestui proiect va contribui la realizarea următoarelor obiective:

  • Desfășurarea activității în mod unitar in cadrul Uniunii Vamale:

-         armonizarea echipamentelor laboratorului vamal central la nivelul celorlalte laboratoare vamale ale statelor membre;

-         armonizarea metodelor de analiză utilizate și obținerea rezultatelor analizelor omogene la nivelul tuturor laboratoarelor vamale europene;

-         colaborarea cu alte laboratoare vamale europene din cadrul CLEN pentru a îmbunătăți performanța metodelor de analiză.

  • Asigurarea siguranței și securității Uniunii prin:

-         identificarea prin analize de laborator a substanțelor chimice care fac obiectul unui trafic ilicit sau restricționat;

-         colaborarea cu alte laboratoare vamale europene pentru a face față cazurilor dificile și pentru a face față provocărilor și amenințărilor.

  • Protejarea intereselor financiare prin:

-         eficientizarea activității de control a autorității vamale prin creșterea capacității de analiză fizico-chimică a mărfurilor;

-         identificarea corecta a marfurilor din punct de vedere tarifar si implicit o colectare corecta a taxelor;

-         identificarea corectă a naturii/compoziției bunurilor declarate în mod fals sau nedeclarate și, în consecință, detectarea și reducerea fraudei vamale și fiscale;

-         identificarea corectă a produselor accizabile si, implicit, colectarea corectă a accizelor, reducerea evaziunii fiscale si contrabanda.

 

Obiectivele specifice ale proiectului

Proiectul are in vedere achizitionarea a 10 echipamente specifice Laboratorului Vamal Central in vederea analizei probelor. Echipamentele ce urmează a fi achiziționate prin acest proiect vor fi utilizate de Laboratorul vamal central al Autorității Vamale Române pentru a-și îmbunătăți capacitatea de combatere a fraudelor vamale și fiscale, a evaziunii fiscale, a contrabandei și a traficului ilicit.

 

 Rezultate așteptate

Achizitionarea echipamentelor va duce la îmbunătățirea activității dezvoltarea capacității de analiza a Laboratorului Vamal Central armonizându-se capacitatile de analiză la nivelul laboratoarelor vamale europene.

Dezvoltarea dotării cu echipamente de analiză va contribui la creșterea capacității de control a autorității vamale române în vederea protejării intereselor financiare și economice ale UE, asigurând securitatea și siguranța în cadrul UE.

Dotarea cu echipamente de analiză va contribui implicit la facilitarea comerțului legitim ca urmare a creșterii performanței autorității vamale în depistarea și combaterea fraudei vamale și fiscale, a contrabandei și a traficului ilicit.

Dotarea Autorității Vamale Române cu aceste echipamente de analiză contribuie la  creșterea performanței controlului vamal prin identificarea corectă a mărfurilor, sprijinind astfel lupta împotriva fraudelor vamale, evaziunii fiscale și traficului ilicit de droguri.

 

MATERIALE DE PROMOVARE ȘI COMUNICATE DE PRESĂ

27.01.2025 - Comunicat de presă privind deschiderea proiectului