e-Customs
NCTS 4

NCTS (New Computerized Transit System- Noul Sistem Computerizat de Tranzit)

NCTS este un sistem Trans-European de management şi control al operaţiunilor de tranzit. Acesta este bazat pe utilizarea sistemelor de calcul avansate şi pe procesarea electronică a datelor asigurând creşterea eficienţei procedurilor de tranzit, îmbunătăţirea prevenirii şi detectării fraudelor,accelerarea şi securizarea operaţiunilor desfăşurate în cadrul procedurii de tranzit, îmbunătăţirea comunicării între administraţiile vamale, pe de o parte, şi între administraţiile vamale şi operatorii economici, pe de altă parte.

 

NCTS-RO Componenta de gestiune a tranzitului comunitar/comun

 

NCTS-RO Componenta de gestiune a tranzitului comunitar/comun este un sistem de gestiune si control al tranzitului comun si incepand cu 1 ianuarie 2006 si comunitar (procedura T1 si T2).

Din punct de vedere tehnologic NCTS-RO este un sistem informatic centralizat, dezvoltat in conformitate cu specificatiile functionale si tehnice ale DG TAXUD si are functionalitati legate de: emiterea documentelor de tranzit de catre  birourile vamale de plecare, confirmarea acestora de catre birourile vamale de destinatie atat in procedura normala, cat si in procedura simplificata (expeditori si destinatari agreati), schimbarea biroului vamal de destinatie initial, managementul garantiilor, procedura de cercetare, raportari statistice etc.

 

 NCTS-RO Componenta NCTS-TIR

 

NCTS-RO Componenta NCTS-TIR este un sistem de gestiune si control al tranzitului sub acoperire carnet TIR  si incepand cu 1 ianuarie 2009.

Din punct de vedere tehnologic NCTS-TIR foloseste aceeasi tehnologie ca si NCTS – RO este un sistem informatic centralizat, dezvoltat in conformitate cu specificatiile functionale si tehnice ale DG TAXUD si are functionalitati legate de: emiterea documentelor de tranzit de catre  birourile vamale de plecare, confirmarea acestora de catre birourile vamale de destinatie atat in procedura normala, cat si in procedura simplificata (expeditori si destinatari agreati), schimbarea biroului vamal de destinatie initial, procedura de cercetare, raportari statistice etc.

     

In cadrul aceluiasi proiect a fost realizata si aplicatia de gestiune a transportatorilor agreati la Conventia TIR. precum si componenta de transmitere a informatiilor despre descarcarea Carnetelor TIR pe teritoriul Romaniei catre IRU (BlackBox).

 

Operatorii economici implicaţi în operaţiunile de tranzit depun declaratiile de tranzit electronic, prin Internet, prin intermediul aplicaţiei informatice NCTS-RO pus la dispozitie gratuit de autoritatea vamala, in baza autorizatiei de acces si a certificatului digital emis de catre Directia de Tehnologie a Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul ANV sau utilizand solutia „system to system” ce permite operatorilor economici  sa transmita mesaje create in aplicatia proprie printr-o procedura agreata de ambele parti.

Solutia de conectare „system  to system” se realizeaza in urma incheierii unei conventii de cooperare tehnica intre ANV si operatorul economic dupa parcurgerea cu succes a  testelor de conformitate a aplicatiei operatorului economic.

 

Avantajele utilizarii NCTS-RO de catre operatorii economici:

  • Reducerea timpilor in procesul de vamuire
  • Eliberarea rapida a garantiei
  • Informatii privind starea tranzactiilor
  • Disponibilitatea imediata a informatiei, in situatia in care apar probleme 

 

Premii obtinute:

 

La Brisbane, în Australia, in data de 12 octombrie s-au decernat premiile pentru cele mai bune proiecte din lume iar Autoritatea Naţională a Vămilor a fost unul dintre marii câştigător al competiţiei.

Astfel la Gala Asociaţiei Internaţionale a Managementului de Proiect (International Project Management Association), desfăşurată în Australia, Proiectul New Computerized Transit System (NCTS) implementat de Autoritatea Naţională a Vămilor a obţinut titlul suprem la categoria in care a concurat – aceea a proiectelor de dimensiuni medii -„Winner in Award Category - Project Excellence in Medium Sized Projects”.